BURHANiYE
ANA SAYFA | AYVALIK | EDREMiT | BURHANiYE | AYVALIK TARiHi | EDREMiT TARiHi | BURHANiYE TARiHi | FOTOGRAFLAR | BEDAVALAR

www.korfez.beldesi.com



COGRAFi KONUM: Burhaniye Kuzey Ege Bolgesinde, Balikesir ili sinirlari icerisindedir. Batisinda Ege Denizi, kuzeyinde Edremit, dogusunda Havran, guneyinde Gomec ve Ayvalik, guney dogusunda ise Bergama ile komsudur. Kuzeyinde yer alan Kaz Daglari (Mitolojik adi ida) dogu ve guney dogusunda yer alan Madra Daglari arasindaki duz ve verimli topraklardan olusan ova ustune kurulmustur. ilce merkezi denizden 4 Km. iceridedir. Denizden ortalama yuksekligi (Rakim) 10 m.dir. ilcenin Ege Denizine 17 Km. uzunlugunda kiyi bandi vardir. Bu kiyi bandinda kilometrelerce uzunlugunda ince ve temiz kumlu dogal plajlar yer almaktadir.



DOGAL CEVRE DEGERLERi: Burhaniye'de 6 tur zeytin agaci yaninda en yaygin agac cam ve mese turleridir. Sahil ve fistik cami cogunluktadir. Oren'de Kultur ve Tabiat Varliklarini Koruma Kurulunun tescil edip korumaya aldigi 1620 adet palamut mesesi vardir. Ayrica kavak, akasya, cinar, okaliptus, sedir, mimoza, igde, akcaagac ve ihlamur gibi agaclar da bolgeye iyi uyum saglar. Bahcelerde badem, ceviz, seftali, kayisive narenciye cesitlerine bolca rastlanir. Zakkum, ilgin, supurgelik otu ve ayit dere ve yol kenarlarinda dogal olarak gelismistir. Yorede yabani olarak kereviz, maydanoz, havuc, pazi turleri yaninda bademcik, kasiklik, sigir dili, toklu basi, gelincik, turp otu, turut, hardal, bal otu, citirgi, arapsaci, isirgan ve hindiba gibi zeytinyagli olarak yemegi de yapilabilen cok cesitli otlari vardir. ilk ve sonbalarda cikan ve bilen kisilerce toplanan sari, mor ak melki, kuzu gobegi, kulak ve evlek gibi mantar turleri de cok lezzetlidir. B cesitli ot ve mantarlar Pazartesi gunleri kurulan Burhaniye pazarinda ozellikle koylu kadinlar tarafindan satilir. Bu bol cesitlilik ve guzellikteki bitki dokusu icinde dogaldir ki yaban kedisi, sansar, porsuk, tilki, here, sincap gelincik, yilan ve tavsan ile birlikte tarla kusu (kipirdak), serce, kumru, saka, bulbul, culluk, sigircik, tepeli, papagan, kirlangic, leylek, atmaca gibi ucan yaban hayvanlari da dogal yasami daha da zenginlestirmektedir.



DUDUKLU KAYNAK SUYU: Dunyada cevre kirliliginin giderek artmasi ile daha buyuk bir onem kazanan saglikli ve leziz icme suyu konusunda, ilce duduklu kaynak suyu gibi buyuk bir degere sahiptir. Kaynagi Burhaniye'ye 28 Km. uzakliktaki karadere koyu guzle yaylasindadir. Yapilan analizler sonucu sertlik derecesi, nefaseti ve diger olcum degerleri yonunden Turkiye'nin en nitelikli kaynak sularindan biri oldugu resmen saptanmistir. Duduklu suyu Burhaniye'nin cesitli yerlerindeki cesmeler ile ucretsiz olarak kullanima sunulmustur.



EGLENCE OLANAKLARI: Oren, iskele, bahcelievler ve Ogretmenevleri gibi kiyi kesimindeki mahallelerde cay bahcesi, cafe-bar, restaurant, gazino ve diskotek gibi cesitli eglence mekanlari vardir



GEZi VE MESiRE YERLERi:
Oren:
Burhaniyenin tarihi ve arkeolojik acidan dikkati ceken yeri Oren'dir. Burada halenistik roma ve bizans devirlerine ait kalintilara rastlanmaktadir. ilce merkezine 4 Km. uzaklikta olan Oren turistik tesisleri eglence merkezleri, ince kumlu plaji ile ayri bir cekicilige sahiptir. Orende deniz suyu Turkiye'nin en temiz sularindandir. Sicakligi 20-21 derecedir. Burhaniye'ye 4 Km. uzakliktaki asfalt bir yol ile bagli olan Oren, Canakkale ve izmir'e de asfalt yol ile baglidir. Turistik Oren bolgesi daha cok dinlenmek ve huzur icinde vakit gecirmek icin insanlarin ugrak yeri durumundadir. Yaz aylarinda halk deniz kenarina hucum eder. Burada tarihi bircok kalintiya da rastlanir.
iskele: Korfez bolgesinin en buyuk yat limaninin yapilmasindan sonra klasik balikci koyu gorunumunu bir olcude yitiren iskelede balik lokantalari ve cay bahceleri ayri bir ozellige sahiptir.
ögretmeler mahallesi:Otel, motel ve pansiyonlari ile turistik konaklama, eglence, alisveris olanaklarinin yani sira temiz ve dogal bir plaja sahiptir.
Artur:Birbirinden gozel koylari, plajlari, gazino ve eglence mekanlari ile her turlu sosyal tesise sahip bir tatil beldesi olan Arkent Tatil Sitesi Burhaniye'ye 23 Km. mesafede Karaagac beldesi sinirlari icerisindedir.
Seklik tepe camligi: ilce merkezine 3 Km. uzakliktaki seklik camligi, temiz havasi cam ve zeytin agaclari ile kapli dogasi ve bol su kaynaklari ile huzurlu bir mesire yeridir
.
 

Tayleli :
ilce merkezine 7 Km. iskele mahallesine 1,5 Km. uzakliktaki yerlesim yeridir. Burhaniye'nin tarihindeki oneminin yani sira korfez bolgesinin buyuk bir bolumunu kapsayan panoramik manzarasi ile gorulmeye degerdir. Cam ve zeytin agaclari ile kapli dogal ve bol suyu ile ideal bir mesire yeridir.
 

iKLiM OZELLiKLERi:Akdeniz ve Ege iklimlerinin karakteristik ozelliklerini gosterir. Antik caglarda 1001 ruzgarlar vadisi diye anilmis olan yorede kuzeyde kaz daglari ve guneyde Madra Daglarinin olusturdugu yeolojik konum nedeniyle meltem, imbat ve poyraz ruzgarlari hakimdir. Bu durumun yarattigi surekli hava sirkulasyonu, havasinin cok temiz ve saglikli olmasini saglar. isvicredeki alp daglari ile birlikte dunyanin oksijen orani en yuksek ender yerlerinden biridir.



KAMP OLANAKLARI: Burhaniye'nin bircok yeri dogal kamp alanidir. Bunun yani iıra Oren igdeburunda turizm isletme belgeli 1. sinif bir karavan ve kamping isletmesi bulunmaktadir. Ayrica Oren'in hemen girisinde de cadır ve karavanlar icin bir kamping alani vardir.



KAPLICA VE İÇMELER:
Pelitkoy zeytin pinari icmesi:
Burhaniye'ye 12 Km. Pelitkoy'e ise 2 Km. uzakliktadir. Ortalama 20 derece sicakligindaki su, safra yolu hastaliklari ile karaciger ve bagirsak rahatsizliklarina iyi gelmektedir. Burada Pelitkoy belediyesine ait 20 yatakli bir pansiyon vardir. Yaz aylarinda Pelitkoy'den otobus seferleri duzenlenmektedir.
Dutluca icmeceleri: Burhaniye'ye 12 Km. uzaklikta dutluca daki icme suyu ortalama 16 derece sicakliktadir. idrar yollari ve bobrek rahatsizliklarina iyi gelmektedir. Bu koyde ayrica damlarca yikanma suyuda bulunmakta ve cilt hastalikları icin yararli olmaktadir. Ulasim koy minubusu ile saglanmakta ve gunubirlik gidilip gelinebilmektedir
Bostanci kaplicalari: Burhaniye'ye 10 Km. uzaklikta Balikesir, Canakkale ve izmir karayolu kavsaginda bulunmaktadir. Suyu ortalama 51 derece sicakliktadir. Romatizma, siyatik, lumbago ve kadin hastaliklarina iyi gelmektedir. E-87 ana karayolu uzerinde olmasi nedeni ile otobus ve minubuslerle ulasim kolaydir. Ayrica konaklama olanaklari da vardır.


PLAJLAR: Ege denizine 17 Km. uzunlugunda kiyisi bulunan Burhaniye'de buyuklu kucuklu bir cok dogal plaj bulunmaktadir. Temiz kumu, suyu ve cevresi nedeni ile bu plajlarin tumunde ic rahatligi ile denize girilebilir. icerisinde dus, bufe, kano, plaj semsiyesi ve sezlonglari gibi olanaklari ile en donanimli ve buyuk olanlar Oren, Ogretmenevleri, Denetko ve Orjan plajlaridir.



ULASIM: Cografi konum olarak Canakkale, Balikesir ve izmir ucgeni icinde yer alan Burhaniye'den bu uc ilimize ve bu illerden Burhaniye'ye gunun her saatinde otobus bulunabilmektedir. Ayrica Ankara, Bursa ve istanbul gibi diger buyuk illerimize de siklikla otobus seferleri vardir. Diger bir ulasim olanagi da havayoludur. Burhaniye'ye yaklasik 10 Km. mesafede Canakkale-izmir ana karayolu uzerinde korfez havaalanindan haftanin belirli gunlerinde karsilikli olarak Burhaniye-istanbul seferleri duzenlenmektedir. Onemli merkezlere uzakligi; Balikesir-93 km., Ankara-623 km., istanbul(Canakkale uzerinden)-464 km., istanbul(Bursa uzerinden)-486 km., Bursa-243 km., izmir-190 km., Canakkale-142 km., Ayvalik-34 km., Edremit-13 km., Akcay-23 km., Altinoluk-41 km., Assos(Behramkale)- 105 km., Truva-123 km., Dikili-70 km., Bergama-82 km., Selcuk(Efes)-245 km.


BURHANiYE'DE ONEMLi TELEFONLAR

 

Kaymakamlik...........

0 266 422 10 21

Belediye Baskanligi...

0 266 412 64 50

Merkez Karakolu.....

0 266 422 10 79

C.Bassavciligi...........

0 266 412 76 86

Emniyet Mudurlugu...

0 266 422 17 43

Ana Cocuk Sagligi...

0 266 422 10 47

Vergi Dairesi............

0 266 422 34 26

Devlet Hastahanesi..

0 266 412 69 99

Jandarma Santral......

0 266 412 08 88

Elektrik Ariza..........

0 266 422 29 13

Cezaevi....................

0 266 412 75 49

Esnaf Odasi............

0 266 422 32 01

Esnaf Kefalet Koop..

0 266 422 11 71

itfaiye.....................

0 266 422 34 17

Kutuphane...............

0 266 412 60 05

Milli Egitim Mud.....

0 266 412 81 82

Meteoroloji.............

0 266 412 02 02

Ozel idare Mud......

0 266 422 11 97

Ticaret Odasi..........

0 266 422 10 44

Soforler Odasi........

0 266 412 80 22


BURHANiYEDE YETİŞEN SANATÇILAR:
Reha Yurdakul - Sinema Sanatcisi
Necdet Tosun - Sinema Sanatcisi
Emrah Sagdic - Fotograf Sanatcisi
Ozan Sagdic - Grafik ve Fotograf Sanatcisi
Orhan Erdamar - Tiyatro Sanatcisi







 

www.korfez.beldesi.com